Boeken
Meer weten over Samensturing? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van alle ontwikkelingen èn ontvangt een inijkexemplaar van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.
Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid - Rianca Evers-den Ouden, 2018
Samensturing is de nieuwe mindset voor organiseren en veranderen en een effectief alternatief voor organisaties waar zelfsturing niet van de grond komt. Het biedt leiders en veranderaars een fundamenteel ander perspectief om verandering te realiseren vanuit gedeeld eigenaarschap en verantwoordelijkheid.
Samensturing is in de praktijk ontwikkeld en daarna van een degelijke theoretische onderbouwing voorzien, waarbij blijkt dat het een even natuurlijke als fundamentele manier van organiseren en veranderen is, die verrassend effectief is als het gaat om medewerkerstevredenheid, ziekteverzuim en klanttevredenheid.
Samensturing biedt de ideale balans tussen structuur en maatwerk in het veranderproces, een duidelijk perspectief en een helder pad, samen met de mensen die het aangaat.
Samensturing is een authentiek en toegankelijk boek dat handreikingen biedt aan leiders, veranderdeskundigen en iedereen die oprecht wil samenwerken vanuit een collectief doel. Een praktisch en solide handboek voor mensen die geloven in bevlogenheid en het de hoogste tijd vinden voor een transformatie in ons denken over organiseren en veranderen.
Meer weten over Samensturing? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van alle ontwikkelingen èn ontvangt een inijkexemplaar van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.
Enthousiast geworden? Hier kun je het boek bestellen.
Samensturing in de kerk, samen op weg naar een bloeiende gemeente, Wilbert de Goei en Rianca Evers-den Ouden, 2021
In 2021 is ook een tweede boek over Samensturing verschenen, speciaal voor kerken.
27 oktober 2021 komt schrijfster en organisatieadviseur Rianca Evers-den Ouden uit met een nieuw boek. Samensturing in de kerk – samen op weg gaan naar een bloeiende gemeente is de opvolger van haar managementboek Samensturing. Met coauteur en theoloog Wilbert de Goei schreef zij Samensturing in de kerk als handreiking om na te denken over de vraag hoe het idee van gedeeld leiderschap en gedeelde verantwoordelijkheid de kerk van vandaag terug kan brengen naar haar oorspronkelijke bedoeling en bediening.
In een tijd waarin het kerkelijk leven steeds verder onder druk komt te staan, klinkt ook de roep om het christelijk gemeenschapsleven beter te organiseren, stellen Rianca Evers en Wilbert de Goei. De focus in dit boek ligt nadrukkelijk niet alleen op het leiderschap in een kerk, maar op het samen sturen met alle gelovigen in de plaatselijke gemeente.
Een werkbaar organisatiemodel gebaseerd op bijbelse principes
Wilbert de Goei: “Het model dat wij voor ogen hebben, sluit goed aan op Paulus’ visie op de gemeente als lichaam waar elk lid aan kan en mag bijdragen. Een gemeente waar echt iedereen aan meebouwt en meehelpt lijkt in deze tijd waarin iedereen erg druk is, een waar utopie. Het mooie aan Samensturing is dat het concrete handvaten biedt om hier toch mee aan de slag te gaan.”
Waarom Samensturing in de kerk?
Waarom een boek over Samensturing in de kerk, dat toch vooral gestart is als een uitgewerkt model in de organisatiefilosofie? Eind 2018 kreeg Rianca de indruk dat haar concept Samensturing ook een instrument is om kerken te helpen terugkeren naar hun oorspronkelijke bedoeling. Haar boek ‘Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid’ voor organisaties en bedrijven was toen net uit.
Rianca: “Toen ik Wilbert ontmoette, bleken zijn ideeën voor een bloeiende gemeente naadloos hierbij aan te sluiten. Wij hadden beiden het verlangen een boek te schrijven om kerkleiders te ondersteunen bij het ontdekken van Gods bedoeling met de gemeente en het bouwen aan een bloeiende gemeente. Ook waren we nieuwsgierig naar alles wat de Bijbel te zeggen heeft over Samensturing. Gedurende het proces zijn we steeds meer onder de indruk geraakt van deze bijbelse en zeer krachtige principes waarvan we geloven dat ze elke gemeente, ongeacht grootte, achtergrond en denominatie kunnen helpen om tot bloei te komen.”
Kunstmatige scheiding
Op de vraag waarom juist kerken baat hebben bij Samensturing, vertelt Rianca: “Wat we vaak zien is dat er in kerken een kunstmatige scheiding is tussen het geestelijk leiderschap en de manier waarop we de gemeente organisatorisch inrichten en besturen. Samensturing heft deze kunstmatige scheiding op en brengt een set principes die theologisch en psychologisch goed onderbouwd zijn, en waarmee kerken op gestructureerde wijze kunnen werken aan groei en ontwikkeling in hun gemeente.”
Hoe doe je dat op een goede manier met heldere ontwerpen? Hoe mobiliseer je geloofsgenoten en leid je ze tot discipelschap? Hoe breng je meer leiders voort als gemeente? Op deze en andere vragen gaat dit boek in, aldus de auteurs.
Geïnteresseerd in Samensturing in de kerk? Lees hier meer over het team en bestel het boek.