Dat je met Samensturing je organisatie succesvol kunt veranderen, weten veel mensen wel. Maar wist je ook dat inmiddels heel wat mensen, die onze opleidingen hebben gevolgd zijn gaan ondernemen met Samensturing, hun droombaan hebben gevonden of op een andere manier op hun bestemming zijn gekomen? We zeggen niet voor niets: Samensturing brengt mensen en organisaties (terug) naar hun bestemming! Dit jaar gaan we deze dienstverlening op dit gebied uitbreiden en als introductie vind je daarom de komende weken op onze website een blogserie over Ondernemen met Samensturing. Deze week deel 1 Wat is mijn bestemming? 

Meer weten over Ondernemen met Samensturing? Meld je nu aan voor het gratis webinar op 27 januari om 16.00u.!

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier

Onvrede als brandstof

Misschien herken je wel het zeurende gevoel dat er toch meer moet zijn, dat het toch beter moet kunnen dan wat je elke dag om je heen ziet. Of maak je je geweldig boos om onrecht dat je ziet in organisaties of samenleving, zoals het ontbreken van de menselijke maat of de wijze waarop mensen (of leiders) met elkaar of de natuur omgaan. De eerste vraag is altijd: wat doe je met die onvrede? Blijf je klagen of ga je onderzoeken wat jij binnen jouw cirkel van invloed kunt doen om de situatie te veranderen?


Een idee geboren

Ineens weet je het: dit is de manier waarop je de wereld beter kunt maken! Maar dan? Wie ziet jou en wie gaat aan de slag met jouw idee? Daarvoor zul je nog een aantal vervolgstappen moeten zetten. Vervolgstappen die gaan over het heel eerlijk kijken naar jezelf en naar de bruikbaarheid van je idee. Welk probleem ga je ermee oplossen? Wie ervaart dat probleem? Wat heeft hij of zij van jouw nodig om het op te lossen? En is dat ook datgene waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt?


Purpose & picture

Een heldere mission statement bestaat op zijn minst uit purpose & picture, op organisatieniveau ook wel missie en visie genoemd. Visie, of picture, staat voor het ideaalbeeld wat je voor ogen hebt. Wat wil je realiseren? Zorg dat je dit zo goed mogelijk kunt visualiseren. Zie het voor je. En ja, die visie mag best een tikje ambitieus lijken! Want in jouw missie, jouw purpose, ga jij beschrijven hoe jij dat droombeeld gaat realiseren. En daarbij is het essentieel dat jij niet blijft denken in plannen en concepten, niet blijft rondkijken naar hoe anderen het doen, maar op zoek gaat naar jouw purpose, jouw bestaansrecht als ondernemer! Wat maakt jou als ondernemer en als mens uniek? Dat betekent je talenten en drijfveren goed kennen. En heel vaak zijn het juist ook de belangrijke, soms niet zo fijne momenten in je leven, die je gevormd hebben tot wie je nu bent en waardoor je de kracht hebt ontwikkeld die je nu kunt gaan inzetten!


Ikigai

Het punt waar alles samen komt, wordt ook wel Ikigai genoemd, een concept dat we al een aantal jaren gebruiken in onze trainingen. Ikigai betekent op zoek naar het punt waar de volgende 4 dingen samenkomen:
- Waar je van houdt
- Waar je goed in bent
- Wat de wereld nodig heeft
- Waar je geld mee kunt verdienen


Als je bij dit punt kunt komen, ben je hard op weg een idee te krijgen van jouw bestemming. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Meld je dan aan voor onze oriëntatietraining, waar we met deze en andere concepten aan de slag gaan, en je na twee dagen naar huis gaat met jouw unieke waardepropositie!


Volgende week in deze blogserie gaan we aan de slag met een ander uitdagend thema dat hier logisch op volgt:
- Keuzes maken en risico’s nemen! De uitdaging voor elke ondernemer en noodzakelijk om succesvol te worden met jouw propositie.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier