Dat je met Samensturing je organisatie succesvol kunt veranderen, weten veel mensen wel. Maar wist je ook dat inmiddels heel wat mensen, die onze opleidingen hebben gevolgd zijn gaan ondernemen met Samensturing, hun droombaan hebben gevonden of op een andere manier op hun bestemming zijn gekomen? We zeggen niet voor niets: Samensturing brengt mensen en organisaties (terug) naar hun bestemming! Dit jaar gaan we deze dienstverlening op dit gebied uitbreiden en als introductie vind je daarom de komende weken op onze website een blogserie over Ondernemen met Samensturing. Deze week deel 2 Durf keuzes te maken.

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier


Een bestemming is niet een abstract en vrijblijvend iets

Als je hebt ontdekt waar jij voor bestemd bent en welke waarde je daarmee kunt toevoegen aan het leven van anderen, is de vervolgstap natuurlijk om werk te maken van die bestemming. Letterlijk en figuurlijk. En hier gaat het opvallend vaak mis met mensen in hun ondernemerschap. Waarom? Omdat ze geen keuzes durven maken. Omdat ze bang zijn dat ze niet voldoende het verschil maken, niet voldoende zullen worden gevonden, niet genoeg zullen verdienen, en ga zo maar door. De beste ondernemers zijn mensen die niet bang zijn om risico’s te nemen en keuzes te maken. Ze springen in het diepe met hun nieuwe plan, gewoon omdat ze ervan overtuigd dat dit is wat ze te doen hebben. Wat iedereen er ook van zegt. Ze communiceren overtuigend en enthousiast, waardoor mensen zin krijgen om mee te doen, zelfs al zijn de ideeën feitelijk helemaal niet zo nieuw of wereldschokkend. Deze mensen hebben charisma, zoals dat ook wel wordt genoemd.


Maar wat nu als jij niet zo’n charismatisch type bent?

Is ondernemerschap dan alleen iets voor de zelfverzekerde durfals? Nee, dat geloof ik niet. Sterker nog, de durfals kunnen hun hand ook nog wel eens overspelen. Het punt is alleen dat ze dat niet zo erg vinden, ze beginnen gewoon opnieuw. Dat maakt ze sterk, dat is waar. Maar ook als jij een veel voorzichtiger en beschouwender type bent kun jij succesvol een onderneming opbouwen op basis van je waarden. Dat doe je allereerst door jezelf te zijn. Doe niet alsof jij ook zo’n durfal bent, blaas jezelf niet op. Maar blijf juist dicht bij jezelf, in de diensten die je aanbiedt, in de manier waarop je communiceert en in de manier waarop je omgaat met klanten. Ben jij een relationeel type, ga dan netwerken! Ben jij creatief en inhoudelijk, ga bloggen of op andere wijze creëren, waardoor mensen kennis maken met wat jij te bieden hebt.

Collectief doel en continuïteit

Maar vooral: maak keuzes! Bouw consequent aan wat je neer wil zetten. Verkondig consequent de boodschap die je wil delen. En pak niet allerhande klussen aan die helemaal niet zo goed bij je passen. Je zorgt er dan voor dat je beschikbaarheid voor je missie vermindert en je impact kleiner wordt. Je zult je energie namelijk moeten verdelen, en je zult ook op verschillende manieren naar buiten treden, waardoor je identiteit als ondernemer onduidelijk wordt. Daardoor wordt je weer minder makkelijk gevonden. En zo kom je in een spiraal terecht waar je moeilijk uitkomt. Zo heb ik mensen er jaren over zien doen om hun parttime baantje op te zeggen en volledig te gaan voor het ondernemerschap. Of zie ik mensen altijd ‘iets erbij’ doen omwille van continuïteit van inkomen. Begrijpelijk, maar daarmee zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je niet in staat bent volledig te leven van je missie. Dat je missie niet voldoende belangrijk of impactvol is. Je laat je leiden door continuïteit in plaats van collectief doel, en dat is een overleefstand, niet een floreerstand. 

Ja, maar ik vind alles leuk!

Of erger: zet alles wat je kan in de etalage. Veel mensen zeggen: ja, maar ik vind zoveel leuk! Of ik kan van alles. Toen ik jaren geleden begon als ondernemer, deed ik dat. Ik had een website waarop al mijn diensten te vinden waren. Want ik ben ook zo’n alleskunner. Tot iemand tegen mij zei: het komt op mij eigenlijk niet zo geloofwaardig over dat je dat allemaal kunt. Ik helemaal diep beledigd natuurlijk, want dat was wel zo. Maar later ging ik het begrijpen en leerde ik iets heel belangrijks: je bestemming is niet de dienst die je aanbiedt. Er kunnen best verschillende diensten onder je missie hangen, als al die diensten maar logisch samenhangen met je missie. Of zoals we bij Samensturing zeggen: wees consequent in de zingeving, maar flexibel in de vormgeving.


En weet je wat er gebeurt als je dat doet? Als je consequent gaat bouwen vanuit je missie? Dan wordt het groter. Jaren geleden toen ik begon met Samensturing kon ik me bijna niet voorstellen dat ik in het vervolg alleen nog maar dat zou doen. Kun je het je voorstellen? Nu moet ik binnen dat grote gebied van Samensturing steeds opnieuw focus zoeken: wat is het stukje waar ik de komende tijd op mag focussen. En voor het eerst van mijn leven doe ik iets waarvan ik denk dat ik het mijn hele leven zou kunnen doen. Niet gek voor een alleskunner toch?


Ben jij benieuwd hoe je (betere) keuzes zou kunnen maken in je ondernemerschap met de principes van Samensturing? Kom dan naar het webinar Ondernemen met Samensturing en leer meer over de toepassing van samensturingsprincipes als kaders en practice what you preach in je ondernemerschap!

Volgende week in deze blogserie: authenticiteit, hoe kan ik echt succesvol zijn als mezelf zijn in mijn ondernemerschap?

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier