En de vice president van LEGO stond kalm op…

25 augustus 2017. In het interview met Per Kristiansen, co-creator van LEGO Serious Play in Kopenhagen hij mij een voor hem hele bijzondere vergadering. In de boardroom van het hoofdkantoor van LEGO in Billund, die door de vice president van Lego werd voorgezeten, gebeurde er op 9/11 twee bijzondere dingen bijna tegelijkertijd. Per en de rest van de board zaten nog bij te komen van het bericht over de aanslag op de Twin Towers in New York, wetende dat hun collega’s van LEGO USA daar zo’n twee blokken verder zaten, en hij daar over een dag of tien ook zou zitten… .

Door Rob de Haas

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier

Samen met de anderen in die bewuste vergadering zat hij nog steeds aan de vergadertafel in een voor hem vreemde, onwerkelijke 9/11- roes, toen een projectteam van interne en externe mensen een nieuw icoon voor LEGO aan de board presenteerde: een zittende kat. Na de presentatie bleef het misschien maar een minuutje stil, alvorens de vice president rustig opstond en zei: “Deze zittende kat kan nooit ons bedrijf voorstellen, daar het volledig niet in lijn is met het DNA van ons bedrijf. Al ons LEGO-materiaal staat voor actie en zal dat altijd blijven doen.” Met deze gedenkwaardige woorden op die bijzondere vergadering van 9/11 herijkte de vice president, aldus Per, voor altijd het merk waar LEGO voor staat en voor altijd zal blijven staan. Een meeting die voor altijd op zijn netvlies staat gedrukt.

Meetings die echt raken

Zo’n vice president van LEGO die dan gewoon opstaat en vanuit zijn hart zijn team toespreekt; dat maakt dan kennelijk een hele bijzondere indruk. “De belangrijkste meetings in mijn leven”, zo begint Laila Pawlak, mede-oprichtster van Singularity University Kopenhagen, “zijn vooral die meetings die een transformerend effect hebben voor het hele team. Ze voelen letterlijk als een enorme acceleratie, nog heel lang resonerend. Zo herinner ik mij een bijzondere bijeenkomst met onze kerngroep waarbij wij met behulp van LEGO Serious Play individueel en samen op zo’n bijzonder persoonlijke wijze onze betrokkenheid met de strategische keuzes deelden: kwetsbaar, gepassioneerd en vol vertrouwen!”

“U bent ons grote voordeel in de concurrentiestrijd”

Op de ‘Happiness at work’ conferentie van 18-19 mei 2017 in Kopenhagen deelde manager Michael Lindgaard Hedemann een voor hem onvergetelijke bijeenkomst bij zijn bedrijf: “In 1992 de Middelfart Sparekasse zat voor het eerst in haar rijke historie in zwaar weer. Voor het eerst werd verlies geleden, en er heerste veel onrust en spanning in het bedrijf. Veel mensen waren bang om hun baan te verliezen. De toenmalige president nam het besluit om iedereen in de eerste week van april dat jaar toe te spreken en zijn visie op de zaak te geven. Nadat hij op die bewuste bijeenkomst was aangekondigd, stapte hij naar voren en bleef ten overstaan van al zijn medewerkers zeven minuten zwijgen… . De spanning was te snijden, je kon een speld op de grond horen vallen.

En toen sprak de president de woorden, die nu nog bij mij de rillingen over mijn lijf veroorzaken: “Beste mensen, het is tijd voor verandering. Echte verandering. We hoeven helemaal niet naar buiten te kijken om nieuwe mensen aan te nemen. U, dames en heren, bent ons grote voordeel in de concurrentiestrijd. Het moment van de waarheid, is het moment waarop u in persoonlijk contact bent met de klant. Dat is het moment waarop wij voor de klant het verschil zullen gaan maken. Ik zorg er persoonlijk voor dat binnen 24 uur alle regels en afspraken worden afgeschaft. U en ik moeten samen nieuwe afspraken maken die dat moment van de waarheid volledig ondersteunen. Er is niets anders wat we hoeven te doen.”

Sindsdien worden voorstellen voor nieuwe afspraken en regels binnen onze bank altijd door een delegatie van alle afdelingen beoordeeld op ‘in hoeverre zij bijdraagt aan onze momenten van waarheid’, en sinds die tijd heeft onze bank slechts 1 kwartaal verlies gedraaid; het kwartaal na 9/11… “

Balans tussen besluitvorming en dialoog: snelheid en diepgang hand-in-hand

Het is belangrijk, zoals bovenstaande verhalen aangeven, dat je regelmatig het alledaagse werk koppelt aan strategische keuzes en besluiten die passen bij de identiteit van de organisatie. Daarmee zorg wij ervoor in ons wekelijks operationeel overleg dat onze kernwaarden en hogere doelen steeds op het netvlies blijft van het hele team. Daarmee creëer je ruimte voor permanente snelheid en gewenste verandering. Dus verbindt de bespreking van het ‘hoe, wat, waar, wanneer, hoeveel, enz.’ regelmatig verbinden met de dialoog over ‘waarom doen we dit, en doen we ze op de juiste wijze. Zo behoud je balans tussen snelheid en diepgang.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rob de Haas
Geschreven door: Rob de Haas
Blogger

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier