Het beloofde een interessante discussie te worden,15 mei jl. op het jaarcongres kwaliteit (www.jaarcongreskwaliteit.nl). Hoe zit het eigenlijk met de toekomst van de kwaliteitsmanager als kwaliteit een gedeelde verantwoordelijkheid wordt (als het dat al niet had moeten zijn..)? Moeten we de kwaliteitsmanager dan maar afschaffen? Hoe kun je nu als kwaliteitsmanager al een slag maken naar meer gedeelde verantwoordelijkheid? Daarover meer in dit blog.

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven. 

Kwaliteit als collectief doel

De kernvraag ligt in het feit hoe we kwaliteit met elkaar definiëren. Wie bepaalt eigenlijk wat kwaliteit is en waarom vinden we dat eigenlijk zo belangrijk? Als je als kwaliteitsmanager wil sturen op indicatoren die voor medewerkers onlogisch of niet zichtbaar bijdragen, is het niet zo raar dat je heel druk bent met sturen en controleren, wat me nogal een ondankbare taak lijkt, maar dat terzijde.
Hoeveel mooier zou het zijn als je met alle betrokkenen kunt definiëren waar kwaliteit voor jullie over gaat, en aan welke indicatoren we dat afmeten? Dan worden we met elkaar verantwoordelijk voor de kwaliteit, iets wat je nu vaak niet ziet in organisaties. Want zodra we er iemand verantwoordelijk voor maken, voelen anderen zich minder verantwoordelijk, waar of niet?
Je rol als kwaliteitsmanager verandert dan in die van bewaker van een collectief doel. Een rol die je bij voorkeur niet vanuit de controle, maar vanuit de dialoog invult. Ga in gesprek met de mensen: wat maakt dat het moeilijk is om de kwaliteitsstandaarden hoog te houden en wat helpt daarbij?

Van manager naar partner

Als je dit gesprek goed weet te voeren, word je van kwaliteitsmanager een partner in kwaliteit. Dit betekent dat je op structurele basis samenwerkt met medewerkers, en acteert op wat zij nodig hebben om echte kwaliteit te kunnen leveren. Misschien is het even wennen, maar ik kan je verzekeren dat je deze rol als meer betekenisvol zult ervaren aangezien je collega’s je dat dagelijks terug zullen geven. Je bent nu namelijk geen manager meer maar een samenwerkingspartner, en medewerkers zullen je er (meer) om waarderen en respecteren.
Deze ontwikkeling is niet wezenlijk anders dan de beweging die managers en bestuurders te maken hebben als het gaat om Samensturing. En hij is onontkoombaar in deze nieuwe tijd. Maar veel belangrijker: als je het goed organiseert, word je er met zijn allen echt beter van. Je rol wordt meer betekenisvol, de kwaliteit gaat omhoog en het draagvlak wordt verbeterd.

Verantwoord kaders

Maar zul je misschien zeggen, sommige indicatoren zijn helemaal niet bespreekbaar. Daar hebben we gewoon aan te voldoen, omdat de veiligheid of zelfs ons voortbestaan in het geding is. Dat kan, als zaken niet veranderd kunnen worden, maak ze dan ook geen onderwerp van discussie, maar leg vooral heel goed uit waarom het belangrijk is. Niet op intranet, niet in een protocol maar in de dialoog met betrokkenen. Wees bereid om vragen te beantwoorden en zorg dat je zelf scherp hebt waarom dit nodig is, dan zul je merken dat je het ook met overtuiging kunt uitdragen en dat mensen dit gewoon gaan gebruiken. Wie wil er nu werkelijk de veiligheid of het voortbestaan op het spel zetten?

Maar eerlijk gezegd denk ik dat het hier om een klein percentage van de totale set indicatoren gaat. Voor het overgrote deel geldt: stuur samen naar kwaliteit, daar wordt iedereen beter van!

Photo by rawpixel on Unsplash

Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven.