Zoeken naar de essentie van ons gedachtegoed bij Samensturing als Organisatieprincipe was nog niet zo’n eenvoudige opgave. Dat komt omdat wat we doen zo ontzettend vanzelfsprekend voor mij is. Natuurlijk draag ik onze visie uit en benoem ik de elementen die cruciaal zijn voor het realiseren van Samensturing. Maar wat maakt in deze complexe en veranderende wereld, met dagelijkse lancering van nieuwe ideeën en businessmodellen, nu echt het verschil? Om dat te ontdekken heb je anderen nodig. Daarom ben ik zo blij met mijn practitioners, masters en kennispartners! 

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier

Ik ontdekte dat het antwoord te vinden is in mijzelf, in mijn mensbeeld, mijn dromen en mijn angstbeelden. In waar ik al kindsaf in geloof. Ik ontdekte dat het antwoord te vinden is in mijn diepe geloof in de gelijkwaardigheid van mensen. Ik ben dan ook geweldig blij en trots dat de Trendrede Samensturing signaleert als een van de drie belangrijkste trends voor 2018, met als belangrijk kenmerk: van gelijkheid naar gelijkwaardigheid.

Lees de Trendrede hier 

Samensturing: meer dan een methodiek

Samensturing is altijd meer geweest dan een methodiek, het is (ook) een ideologie. Het is een vertaling van hoe ik altijd in het leven heb gestaan, namelijk:

  • Toen ik werkte met “moeilijke” doelgroepen: verslaafde mensen in een ouderrol, met een strafblad, een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Ik was altijd op zoek naar het gezonde deel en zorgde ervoor dat we altijd werkten aan een gezamenlijk doel, waarvoor we de verantwoordelijkheid deelden. Ongeacht de ernst van de problematiek legde ik een (passend) stuk verantwoordelijkheid bij de ander neer. Omdat ik niet geloof dat je mensen helpt als je dingen voor hen oplost. Wel als je het samen doet.
  • Toen ik doorgroeide naar rollen als projectleider en beleidsmedewerker, en me werd verteld dat ik toch zo’n consistente visie heb. Dat het niet uitmaakt wie ik tegenover me heb, omdat mijn verhaal altijd hetzelfde zal zijn. Dat klopt, omdat ik niet alleen geloofde in wat ik deed, maar ook geen reden zag om mijn visie aan te passen omdat ik toevallig een bestuurder tegenover mij had. Of je nu cliënt bent, hulpverlener, manager of bestuurder, voor mij ben je evenveel waard.
  • Toen ik ontdekte dat ik een lichte allergie heb voor mensen die alleen maar gaan voor status, macht en uiterlijk vertoon. Omdat zij suggereren dat hun leven en werk meer waard is dan dat van een ander. Dat hun bijdrage aan de samenleving groter is. Terwijl er neergekeken wordt op bijv. vrijwilligers, die toch zoveel waardevolle dingen doen voor onze samenleving. Of op mensen die knokken om simpelweg de dag door te komen. Hoezo is dat een inzet die minder waard is?

Gelijkwaardigheid volgens Samensturing

Wat dit betekent voor onze werkwijze bij Saminc? Veel benaderingen rondom participatie, besluitvorming en zelforganisatie richten zich op manieren om mensen te betrekken, om co-creatie te creëren. En suggereren daarmee dat zij mensen moeten leren hoe dat moet: verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen, voor je team- of organisatiedoelen. Bij Saminc geloven we dat gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat als je uitgangspunt gelijkwaardigheid is. Als je je realiseert dat wie dan ook in de organisatie een sleutelrol heeft in het realiseren en uitdragen van wat je als organisatie wilt neerzetten. Dan pas kun je werken aan eigenaarschap, gedeelde verantwoordelijkheid en balans.

En ja, je hebt leiders en volgers, starters en afmakers, mensen die vooral energie en creativiteit brengen, en mensen die zorgen voor zorgvuldigheid en continuïteit. Maar er is geen enkele reden om een van die bijdragen minder te waarderen dan die van een ander. Heb je ze niet allemaal nodig?
En ja, als je bent opgegroeid in een hiërarchisch gestuurde organisatie, moet je weer leren om verantwoordelijkheid met elkaar te delen. In ons Angelsaksische systeem is ongelijkwaardigheid geslopen en steeds groter geworden. We zijn gaan geloven dat sommige mensen meer waard of meer nodig zijn dan anderen. En als je ieders bijdrage op zijn merites gaat beschouwen, is het vaak niet zo dat de mensen met de grootste bijdrage ook de grootste beloning ontvangen..

Wij denken dan ook dat dit leren een gezamenlijk proces is van uitvoerders en beslissers, waarin niet zelden de beslissers nog wel het meest te leren hebben als het gaat om het delen van verantwoordelijkheid. Je bent pas echt een leider als je in staat bent iedereen medeverantwoordelijk te maken voor de realisatie van jullie gezamenlijke doelstellingen, als je ieders waarde ziet en erkent. Dan lever je echt een bovengemiddelde waarde aan je organisatie!
Daarom faciliteren de mensen van Saminc een gezamenlijk leer- en veranderproces van beslissers en uitvoerders samen, op weg naar Samensturing vanuit gelijkwaardigheid, wederkerigheid en gedeelde verantwoordelijkheid.

Sta jij ook zo in het leven? Dan kom ik graag met je in gesprek! Wie weet wat we samen kunnen doen om gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheid tussen uitvoerders en beslissers de norm te maken in onze samenleving! Kijk voor meer inspiratie ook eens bij de mensen van Saminc en kijk hier hoe je je aan kunt sluiten


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier