Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Rianca Evers, en dankzij inspiratie van Ken Blanchard

Waar denk jij aan bij leiderschap? Misschien aan wie de baas is, wie het voor het zeggen heeft. Misschien vind je al die leiderschapsdingen maar vaag en zeg jij: laat mij maar gewoon aan het werk gaan. Als je in de bouw of installatietechniek werkt, ben je waarschijnlijk van het type no-nonsense en wij houden daarvan. Want hoewel het misschien vaag mag klinken, Samensturing is ook van de no-nonsense, gewoon terug naar waar het echt om gaat: hebben we hetzelfde doel voor ogen, weten we wat we moeten doen en hoe zorgen we ervoor dat we met elkaar meer voor elkaar krijgen? En tegelijk weten we ook dat het beste uit je team krijgen niet zomaar gaat. Het is vakwerk. Eigenlijk is het zoals het vakwerk van een goede timmerman.

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven. 

 1. Een goede timmerman moet goed kunnen verbeelden wat er nog niet is, en zet zich vervolgens alles op alles om dat ook voor elkaar te krijgen
  Voor een leider is dat niet anders. Je moet kunnen zien wat er nog niet is, een helder beeld kunnen creëren waar mensen enthousiast over worden. En als mensen zien dat jij bereid bent om alles op alles te zetten, werkt dat aanstekelijk!

 2. Een goede timmerman kan ruw materiaal goed beoordelen en ziet wat het kan worden
  Dat geldt ook voor een leider. Je moet weten met wie en wat je werkt. Wie zijn de mensen, wat zijn hun kwaliteiten, hoe kunnen ze bijdragen? En welke middelen hebben ze nodig om dit voor elkaar te krijgen?

 3. Een goede timmerman moet goed nadenken over de kosten voor hij begint
  Een goede leider begint niet aan een project voor je een goed idee van de investering die het vraagt. Wat vraagt het van de mensen? Wat gaat het kosten? En hoe zorgen we ervoor dat dit in balans blijft met het gewenste resultaat dat we nastreven?

 4. Een goede timmerman heeft een zorgvuldig ontworpen plan om specifieke resultaten te bereiken
  Ook een goede leider biedt structuur. Hij (of zij) weet wat er nodig is om specifieke resultaten te bereiken. En maakt optimaal gebruik van de vakkennis van zijn mensen om een goed plan en een realistische planning te maken.

 5. Een goede timmerman is zorgvuldig in het monitoren van de voortgang
  Een goede leider houdt in de gaten of we op koers blijven. Zijn we de goede dingen aan het doen? Halen we de resultaten en de kwaliteit die we ons voorgenomen hadden? Hij gaat daarover het gesprek met het team, om zodoende ook samen te leren en te innoveren.

 6. Een goede timmerman moet in staat zijn verschillende instrumenten (tools) in te zetten, en weten hoe hij ze moet inzetten voor het verkrijgen van de beste resultaten
  Elke leider die star zijn eigen ding blijft doen in het werken met een team, zal zijn doel niet bereiken. Het doel moet heel helder zijn, maar op de weg ernaartoe moet je in staat zijn flexibel te zijn in de interventies die je inzet. Je moet in staat zijn om je mensen optimaal te faciliteren en te weten waar ze het beste tot hun recht komen.

 7. Een goede timmerman moet altijd bereid zijn tot leren en tot het overdragen van zijn kennis
  Zodra je als leider begint te denken: dit kunstje ken ik al, ga je inleveren op de kwaliteit van je werk en leiderschap. Elke goede leider blijft leren, is in staat om in elke nieuwe situatie, bij elk nieuw project opnieuw de vraag te stellen: wat is hier nodig? Wat vraagt dit van mij en van mijn team? En hij is ook bereid zijn kennis en vaardigheden zo vaak als nodig te delen met zijn team. Hij is niet de specialist die het voor zichzelf houdt, nee hij maakt zijn team beter met zijn kennis en vaardigheden.

 8.  Een goede timmerman weet wanneer zijn werk erop zit
  Voor sommige leiders is dit een enorme uitdaging: wanneer is het goed genoeg? Wanneer mogen we tevreden zijn? Soms vergeten we zelfs onze behaalde resultaten te vieren. Maar een goede leider markeert dit moment, viert het met zijn team en bouwt zo verder op de behaalde successen.

Leiderschap is vakmanschap. Als je dat met ons eens bent, dan nodigen we je van harte uit om je gereedschapskist uit te breiden op 12 en 13 november aanstaande bij de training Samensturing voor de bouw en installatietechniek.

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Jos Evers
Geschreven door: Jos Evers
Blogger

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven.