Wat het is


Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
Zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde

Erich Fried (1921-1988)
Vertaling Remco Campert


Dit gedicht is één van mijn favoriete gedichten: (Het is) wat het is – van Erich Fried. In dit gedicht zie je dat het vooral de liefde is die je helpt situaties, welke dan ook, omarmen waardoor ruimte ontstaat. Juist je oordeel over de situatie en het verzet tegen de situatie beïnvloedt je gedachten en je handelen in negatieve zin. Het maakt de situatie vaak eerder ingewikkelder dan gemakkelijker. Het oordeel en het verzet komt vaak voort uit een overschatting van onze eigen invloed op situaties. We wanen ons in deze tijd soms haast koningen over onze situaties door alle (technologische) mogelijkheden die we hebben. We denken, bewust of onbewust, dat we het leven naar onze hand kunnen zetten, dat we ‘recht’ hebben op een goed leven. Maar dit jaar zijn we er weer eens op gewezen dat wanneer het er werkelijk op aan komt, we toch niet zo heel veel in eigen hand hebben. Hoe ga jij om met dat gegeven?

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven. 

Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik aan het herstellen van een auto-ongeluk. En dat was niet de eerste tegenslag dit jaar. Maar wat ik merk, is dat ik door de liefde die ik vanuit mijn omgeving ervaar meer dan ooit leef vanuit dankbaarheid en hoop. Dankbaarheid gaat voor mij over echt kunnen waarderen wat er wel is, te midden van de omstandigheden. En hoop is vertrouwen op wat er nog niet is, of wat je nog niet kunt zien, te midden van de omstandigheden.

Van liefde naar hoop en dankbaarheid

Het is niet voor niets dat de dichter de liefde onderstreept. Waar wij vaak denken dat liefde juist vecht, in een wereld van protest en demonstratie, zien we hier een liefde die beschermt. Een liefde die tegen je zegt: joh, dit is wat het is, maar jij kunt dit! Jij komt hier echt wel door. En ik sta naast je.
Heb jij mensen in je leven die dat voor je doen? Die je af en toe even de strijdbijl uit handen nemen en je uitnodigen om eens even te rusten in de situatie? Mensen die je helpen met compassie naar jezelf en anderen te kijken? Want eerlijk is eerlijk, dit kunnen we niet alleen. Vanuit die liefde wordt hoop en dankbaarheid geboren.


Op naar een tijd van verdiepte verbindingen

Vanuit Samensturing als organisatiefilosofie geloven we dat mensen gemaakt zijn als sociale wezens, dat we elkaar nodig hebben bij alle belangrijke dingen in ons leven. Om samen dromen te verwezenlijken, maar ook om samen moeilijke tijden door te komen.

Voor veel organisaties was het afgelopen jaar de ultieme test. In dit jaar werd duidelijk hoezeer we werkelijk met elkaar verbonden zijn (of niet). In dit jaar werd duidelijk wat we van elkaar kunnen verdragen, als we thuis op elkaars lip zitten of elkaar niet goed verstaan in online communicatie. Dit jaar werden de verbindingen met elkaar en met ons gezamenlijk doel stevig getest. Nog nooit was de vraag om versterking van de onderlinge samenhang en verbondenheid zo groot en we verwachten dit ook voor komend jaar: veel organisaties die we mogen helpen om die misschien kwetsbare plekken in de verbindingen die we de afgelopen tijd hebben ontdekt te versterken.

Wij geloven dat volgend jaar van een jaar van opbouw wordt. Met vallen en opstaan vinden we elkaar in een nieuwe realiteit. Het is ons verlangen dat dit een realiteit van verdiepte verbindingen wordt, van het afleggen van de oppervlakkigheid en van zaken die ons uiteindelijk niet kunnen redden, zoals macht, geld en status. Een realiteit waarin we, voor het eerst of opnieuw, echt dankbaar kunnen zijn voor wat we hebben maar vooral wie we hebben. Dankbaar voor elkaar en bewust dat we elkaar nodig hebben. Deze realiteit geeft ons hopelijk een nieuw perspectief op wat werkelijk belangrijk is.

Een vernieuwd perspectief

En dit vernieuwde perspectief van “samen verbonden” is precies wat er nu nodig is. Om me heen zie ik namelijk vooral het verlies van hoop waar mensen last van hebben. Want wat is voor velen nu het perspectief? Hoe gaat komend jaar eruit zien? Gaat mijn bedrijf het wel redden? Houd ik mijn baan? Op wie kan ik rekenen? En in wat voor samenleving leven we dan straks? Onze wanhoop is vaak, niet geheel verbazend, gekoppeld aan de twijfel over verbindingen die we hebben met anderen. Niet zelden omdat we het te vaak zelf of alleen willen doen.

Samensturing werkt juist aan verdieping van de essentiële verbindingen met elkaar en het gezamenlijk doel en geeft daarmee je organisatie een vernieuwd perspectief. Wij hebben juist dit jaar zelf meer dan ooit ervaren wat de kracht is van samen verbonden zijn aan een collectief doel, van het ervaren van een bemoedigingscultuur, van mensen die gewoon weten dat ze gewaardeerd worden, die ervaren dat er gekeken wordt naar hun unieke talenten en vaardigheden, die ervaren dat hun bijdrage ertoe doet en dat er alles aan gedaan wordt om ook in de toekomst samen het werk voort te zetten. Mensen die zich verbonden voelen met elkaar en de missie, ook al zien ze elkaar wat minder of zijn de omstandigheden verre van optimaal.

De grootste vrijheid die er is

Zelf merk ik dat als ik liefde ervaar er rust in mij ontstaat. Een rust en kracht in je is die niemand je kan afnemen en die niet afhankelijk is van omstandigheden. Dat is de grootste vrijheid die er is. Een vrijheid die ik ieder van u gun, juist ook als in deze tijd de feestdagen misschien zo anders zijn. Ik wens u veel liefde, hoop en dankbaarheid, en een versterkt besef van wat werkelijk belangrijk is.

Namens het operationeel team en specialisten van Saminc,
Rianca Evers

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven.