Veel managers en bestuurders zijn huiverig voor het delen van verantwoordelijkheid met hun medewerkers. Want tja, wat blijft er dan straks voor hen over? Misschien worden de medewerkers wel zo autonoom dat zij straks niet meer nodig zijn. Wij hebben ervaren in de praktijk dat managers en bestuurders die de transformatie maken van top-down manager naar samensturend leider hun rol als meer betekenisvol ervaren dan ooit tevoren. In dit blog leggen we uit waarom.

Verbinden van mens tot mens

Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren is dat manager zijn vaak een eenzame taak is. Zeker middle managers hebben vaak moeite zich met “boven” en “beneden” te verbinden. Roswitha Heitbrink, co-trainer bij onze leiderschapstweedaagse, beschreef hoe ze bij voorkeur vanuit samen acteerde, maar vooral top-down opdrachten kreeg. Hoe ga je daar nu mee om?
Dat vraagt een grote transparantie in het verantwoorden van kaders, in het delen van je beweegredenen en het lef ook om advies te vragen aan je medewerkers. Durven zeggen dat je het soms ook even niet meer weet. Hoe je dat doet? In zgn. verticale dialogen zoals we die veelvuldig begeleiden vanuit Saminc. Wat je ervoor terugkrijgt? Een verbinding van mens tot mens en een team dat naast je gaat staan in plaats van je weer met een boodschap op pad te sturen, of alleen maar weerstand te tonen.

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier

Verbinden rond het gezamenlijk doel

Verbinding door organisatielagen en hiërarchische posities heen gaat alleen maar als je het gezamenlijk doel en bestaansrecht van de organisatie boven je positie stelt. Wij noemen dat de nieuwe hiërarchie. Dan ga je echt samen sturen en ieders bijdrage en kwaliteiten beschouwen in het licht van het gezamenlijk doel.
Jouw rol als manager of bestuurder bestaat dan uit het samenbrengen van die verschillende perspectieven en ze duiden in het licht van het gezamenlijk doel. Zorgen dat ieders stem gehoord wordt en ieder de bijdrage kan leveren die nodig is. Eenvoudig? Nou nee, dit moet je wel leren. Wat je ervoor terugkrijgt? Een gemotiveerde groep mensen die uit eigen beweging willen bijdragen, komen met initiatieven en met jou meedenken. Een wederkerige relatie waarin recht gedaan wordt aan ieders rol en taak. En een MT of RvB dat je steunt, of anders zich toch op zijn minst afvraagt hoe het komt dat je zo vreselijk effectief bent in wat je doet…:-)

Betekenis geven aan je rol

Ja leuk, zul je misschien zeggen. Maar wat is er nu werkelijk veranderd? Een heleboel, kunnen we je vertellen. Je staat niet meer boven maar naast je mensen, jullie werken aan hetzelfde doel met meer energie en passie dan ooit. Je wordt gewaardeerd om wie je bent en wat jouw unieke (leiderschaps) bijdrage is aan het gezamenlijk doel. Je staat niet meer alleen. Je span of control wordt vergroot, Roswitha ging bijvoorbeeld van 2 teams die ze aanstuurde naar 6 teams met wie ze samenstuurt. Je bent niet langer een gegeven – we hebben nu eenmaal een manager- maar voor iedereen is helder hoe jouw inspanningen (en die van henzelf) bijdragen aan wat jullie samen in de wereld zetten. Wie wil dat nu niet?

Roswitha kan erover meepraten en dat doet ze dan ook tijdens onze leiderschapstweedaagse. Dus wil jij dit ook in jouw organisatie? Kom dan op 17/18 mei naar onze leiderschapstweedaagse en ervaar vanuit theorie en praktijk hoe jij de transformatie naar samensturend leider kan maken.

Photo by James Baldwin on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier