Afgelopen week hadden we in het heerlijke kloosterhotel ZIN in Vught een oriëntatietweedaagse met aspirant-specialisten Samensturing. Tijdens deze dagen onderzochten we met elkaar hoe de match is tussen ieders drijfveren en kwaliteiten en de missie van Samensturing. Het waren energieke en inspirerende dagen, waar voor veel mensen dingen op hun plek vielen. Veel mensen ervaren bij Samensturing een gevoel van thuiskomen en het idee dat dit is hoe ze altijd al vonden dat de wereld georganiseerd zou moeten zijn. De afgelopen jaren heb ik verschillende groepen mogen begeleiden en mijn ervaring is steeds dezelfde: als je mensen die echt geloven in Samensturing bij elkaar zet, gebeuren er altijd mooie dingen. 

Het bracht me ook op de vraag: wat kenmerkt samenstuurders nu eigenlijk? Wat hebben ze ondanks hun grote diversiteit met elkaar gemeen? In dit blog een aanzet daartoe. Heb je aanvullingen? Laat ze hieronder gerust achter!

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier

Echtheid

Samenstuurders hebben een hekel aan verborgen agenda's. Ze houden van mensen die open en authentiek zijn en geloven dat dit bijdraagt aan een mooiere samenwerking en meer werkplezier. Ze hebben compassie met mensen die het moeilijk vinden om echt te zijn en stimuleren hen hier stappen in te zetten. Door tips en adviezen, maar vooral door wie ze zijn. 

Gelijkwaardigheid

Samenstuurders geloven dat mensen gelijkwaardig zijn aan elkaar ongeacht hun positie, kwaliteiten en beperkingen. Zij geloven dat de wereld mooier wordt als ieder mens vanuit zijn eigen unieke zijn kan en mag bijdragen en erom gewaardeerd wordt. Mensen zijn uniek gemaakt en komen tot hun bestemming als ze mogen zijn wie ze zijn, en van daaruit kunnen bijdragen aan een hoger doel. Zij geloven in de kracht van diversiteit. 

Samen

Samenstuurders vinden het raar als mensen plannen voor elkaar bedenken. Voor hen is het een gegeven dat je plannen samen maakt met de mensen om wie het gaat. Hoe kan het anders ooit een succes worden? Zij geloven dat samen boven zelf gaat, dat je als mens gelukkiger wordt als je samen met anderen iets moois kunt realiseren. Meer dan het najagen van je eigen belang. 

Niet tegen, maar voor

Samenstuurders hebben een hekel aan oordelen. Ze geloven niet dat tegen iets of iemand aan schoppen om de wereld beter te maken. Ze weten dat de houdbaarheidsdatum van onze systemen is verstreken, maar geloven dat de oplossing niet zit in het uitvergroten van wat er fout gaat. Maar in laten zien en voorleven hoe het wel kan. Ze denken niet in zwart-wit of voor-tegen, maar vanuit vertrouwen. 

Liever waarde dan rendement

Veel samenstuurders zijn ervaren ondernemers en consultants, die hebben ontdekt dat ze meer willen toevoegen dan alleen leuke klussen en verdiensten. Ook zij willen bijdragen aan een hoger doel, aan duurzame veranderingen die de wereld echt beter maken. En ze zetten hun eigen unieke talenten, ze zetten zichzelf volledig in en ervaren daardoor hoe hun leven verrijkt wordt. 

Ik voel me vereerd dat ik met deze mensen mag werken, en dat er steeds meer mensen bij komen. Herken jij je ook in wat hierboven staat beschreven en wil je een bijdrage leveren aan onze community, vanuit jouw eigen unieke kwaliteiten? Dan ga ik graag met je in gesprek. Bel of mail gerust: T 0622964690, E info@saminc.nl

Photo by rawpixel on Unsplash

Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Wil jij ontdekken hoe Samensturing jou houvast kan bieden in het veranderproces waar je voor staat, in je leiderschap en in de organisatieontwikkeling? Bekijk dan deze zomer op je gemak alle lessen in onze online Academy en je zult zien hoe Samensturing jou houvast kan bieden bij de uitdaging waar jij voor staat. Een proefabonnement kost slechts € 247,- en je vindt hem hier