Zelfsturende teams zijn in. We moeten ont-managen, naar het schijnt. De manager gaat verdwijnen, of wordt een coach. Maar waarom zou je dat eigenlijk willen, zelfsturende teams? Het lijkt kostenbesparend, maar is dat wel zo? Zitten de teams er wel op te wachten om zelf te gaan sturen? En kunnen ze het wel? Waarom zou een manager een coach willen worden? En kan hij/zij dat überhaupt?

Ik zeg vaak: als je zelfsturing wilt, moet je eerst meer –maar anders- gaan sturen. Zeker de invoering van zelfsturende teams vanuit een oude, hiërarchisch ingerichte organisatie is een proces dat tijd en energie kost. Mensen moeten het leren: zelf verantwoordelijk zijn, samen bepalen hoe je het aanpakt. Maar vooral vraagt het een cultuur- en attitudeverandering waarin je samen wilt werken vanuit de Why van de organisatie.

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven. 

Een zelfsturend team... heeft ook sturing nodig

De meeste teams zijn uitstekend in staat om met elkaar overeenstemming te vinden over gezamenlijke doelen en kernwaarden. Ook kunnen ze prima afspraken maken over hoe ze met elkaar om willen gaan. Echter, er is meestal wel iemand nodig die de afspraken helpt toetsen aan de organisatiedoelen, die desgevraagd tips en adviezen geeft, maar de keuze bij het team laat. En ook zijn kaders en randvoorwaarden nodig, zoals in zo’n leuke binnenspeeltuin waarin je je kinderen vrijelijk hun gang laat gaan...als ze maar wel in de afgesproken ruimte blijven. En waar je soms ongestoord een boekje kunt lezen .... maar er wel moet zijn als ze zich bezeren of dorstig zijn.

De teamcoach.... is eigenlijk meer een dienend-leider

Ja, daar ben je klaar mee als manager. Had je een leuke managementfunctie, moet je ineens gaan coachen. En heb je minder te zeggen, en misschien wel meer te doen. Waarom is dat leuk? Nou, vooral omdat je, als je het goed doet, met minder inspanningen vele malen meer succesvol bent. Echt. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die verborgen zaten in je team. Je helpt mensen om snel hun volledige potentieel te bereiken. En je houdt tijd over om misschien wel 3, of 5 teams tegelijk te coachen, waar je er eerst maar 1 aanstuurde.

Ja, je gaat meer coachen. Je geeft misschien tips en adviezen, maar laat de keuze over aan het team. Je helpt mensen om zelfredzaam te worden en hun kwaliteiten te ontwikkelen. Eigenlijk ben je meer als een dienend-leider: je geeft richting en faciliteert, voelt je waarschijnlijk nog steeds verantwoordelijk voor het grote geheel, maar geeft binnen het organisatiekader het team doelen die binnen hun bereik liggen. Zodat zij succeservaringen opdoen, niet jij. Dat is wennen. En elke manager die in deze veranderende rol komt, moet zich daadwerkelijk afvragen of deze rol echt bij hem past.

Dus geen zelfsturing... maar samensturing

Het teamsucces gaat voor het individueel succes. En de manager helpt wel, maar claimt niet het succes. Dat laat hij/zij aan het team over. Kan het zelfsturend team functioneren zonder de teamcoach? Dat vraag ik me af. Sommige teams kunnen op den duur wellicht nagenoeg zelfstandig functioneren, met misschien hooguit voortgangsgesprekken t.a.v. het jaarplan. Andere teams blijven meer coaching nodig houden, of misschien moet zelfs af en toe de regie even overgenomen worden. Wat voorop staat, is dat het bereiken van de doelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, waar team en teamcoach samen op sturen. En dan is de term zelfsturing misschien niet direct op zijn plaats, maar zou ik het liever samensturing willen noemen.

Ook werken aan samensturing in je organisatie? Neem gerust contact met ons op. Check voor meer info www.saminc.nl

Photo by Wynand van Poortvliet on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Weten hoe samensturend jouw organisatie is? Onderzoek het nu gratis met ons auditinstrument en ontvang het certificaat 'Samensturende Organisatie'of 'Samensturende organisatie in ontwikkeling' Klik hier voor meer informatie en inschrijven.