Deze week is module 2 van onze online Academy gelanceerd, over het werken aan essentiële verbindingen. 

Deze module gaat over het belang van verbinding in je organisatie en welke vormen van verbinding we bij Samensturing kennen.
In de Academy nemen we je stap voor stap mee in het veranderproces naar een samensturende organisatie. Je leert hoe je de stappen zo uitvoert dat je het effect realiseert dat je wilt realiseren.

Ga direct naar de Academy


Bij Samensturing kennen we 4 fasen.
Deze module hoort bij fase 1 ‘Eigenaarschap’ die bestaat uit 3 modules:
Module 1 is ‘Starten met Samensturing’
Module 2 is ‘Essentiële verbindingen’
Module 3 is ‘Leiderschap bij Samensturing’

In module 2 vind je 3 lessen over essentiële verbindingen:

4. Verbinding met het gezamenlijk doel (verticale verbinding)

5. Verbinding met elkaar (horizontale verbinding)

6. Vitale verbindingen (verbindingen tussen systemen)

Hieronder vind je alvast meer informatie over de lessen:

• Les 4: Verbinding met het gezamenlijk doel (verticale verbinding)


Gaat over hoe je mensen vanuit hun drijfveren en kwaliteiten helpt te verbinden met het gezamenlijk doel. Want als mensen zich verbonden voelen, zijn ze betrokken, gemotiveerd en doen ze de juiste dingen. Je vergroot de effectiviteit van je medewerkers significant.
In deze les leer je:
- Hoe je het gezamenlijk (collectief) doel door vertaalt naar team en individueel niveau en hoe je mensen helpt daaraan betekenis te geven.
- Je leert waarom de verbinding tussen drijfveren/kwaliteiten en de missie van je organisatie zo belangrijk is en hoe je hier optimaal bij aan kunt sluiten.

• Les 5: Verbinding met elkaar (horizontale verbinding)

Deze les gaat over de basisvoorwaarden voor een goede teamsamenwerking en hoe je mensen helpt om individueel tot hun recht te komen en om zich te verbinden aan elkaar. Je leert hoe je de echte redenen kunt herkennen waarom teamsamenwerking in jouw organisatie niet zo gaat als je zou willen en hoe je op een goede manier met je team tot afspraken komt hierover.

In deze les leer je:
- Hoe je op een dieper niveau aan de slag kunt gaan met je team, zodat mensen tot hun recht komen en hun potentie zichtbaar wordt.
- Hoe je een duurzame teamsamenwerking creëert en je de slagkracht van je team verhoogt

• Les 6: Vitale verbindingen (beeld van het lichaam)

In een gezond lichaam moeten alle systemen goed met elkaar samenwerken. Ledematen, spieren, organen, bloedvatenstelsel, alles heeft elkaar nodig. Zo heeft ook een vitale organisatie goed samenwerkende systemen nodig.
Deze les gaat over het verbinden van systemen aan het gezamenlijk doel. Want behalve het verbinden van mensen aan het collectief doel en aan elkaar, is het voor een samensturende organisatie enorm belangrijk dat ook systemen zoals structuur, communicatie en cultuur hierop aansluiten. Wil jij weten hoe je deze systemen effectief laat samensturen?

In deze les leer je:
- Wat de belangrijkste systemen zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor je organisatie
- Door wie of wat systemen beïnvloed kunnen worden
- Hoe je een verantwoordelijkheidsgebied inricht waar mensen vanuit unieke kwaliteiten kunnen bijdragen en helder is waarover mensen wel en niet gaan.
- Hoe de verschillende systemen hieraan bijdragen.

Bij alle lessen hoort een verwerkingsopdracht. We adviseren je deze te doen zodat je de lessen leert toe te passen in de praktijk en het maximale uit de lessen haalt. De studiebelasting voor de gehele module is ongeveer 8 uur. De lessen van de diverse modules zijn ook individueel te volgen. Meer informatie over de individuele lessen vind je in de productbeschrijving van de betreffende les. Of mail naar info@saminc.nl.

We zien je graag bij (een van) onze lessen en/of modules!