Blog Oud & nieuw deel 3: quick fix versus duurzaam

Waar bouw jij op? En hoe bouw jij? Het internet staat vol met tips over hoe je snel mogelijk succesvol wordt, een bestseller schrijft, een recordomzet haalt of het werkelijke geluk vindt. Er is een complete business aan gewijd, die daar op hun beurt weer gouden bergen mee verdienen. Dit systeem is gericht op de uitkomst en de snelheid.

De meeste startende ondernemingen stoppen echter binnen 5 jaar weer, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Dus blijkbaar gaat er toch iets niet goed als je gaat voor snel resultaat.

Er is ook een ander systeem, een duurzamer systeem, een systeem waarbij het vaak wat langer duurt voordat je iets boven de grond ziet komen omdat je de tijd neemt om de grond werkelijk vruchtbaar te maken, te zaaien wat je echt belangrijk vindt en met zorg alle onkruid dat in de weg zit te verwijderen.

Deze week meer in het derde deel van de serie Oud & nieuw

NIEUW! De opleiding tot transformationeel specialist Samensturing. Ontdek hoe je transformatieprocessen begeleidt op het niveau van (collectieve) identiteit en verbindingen en vergroot je impact en persoonlijk leiderschap! Inclusief retraite! Meer info en aanmelden

Het uitkomstgerichte systeem; de quick fix

Het uitkomstgerichte systeem wil graag snel resultaat zien en denkt vaak in recepten, plannen en checklists: als je dit doet, krijg je dat. En op de korte termijn kan dat soms best werken, al werkt het vaker niet. Ik kan het aantal mensen dat bij business coaches succesformules kwam tanken en bedrogen uitkwam inmiddels niet meer tellen. Er is namelijk geen ‘one size fits all’. Wat je namelijk vaak ziet gebeuren is door de behoefte aan snel resultaat, is dat er wordt gebouwd met niet zo duurzame materialen of er door de haast niet zulke goede keuzes worden gemaakt. 

En trust me, been there done that. Toen ik 2014 voor mezelf begon pakte ik van alles aan, ik kan namelijk ook van alles en leefde in de veronderstelling dat ik toch wel binnen een jaar een volledig inkomen uit mijn onderneming moest kunnen halen. En dat gebeurde ook en het kan ook, maar als doel kan ik het je niet aanraden. Het brengt je niet bij je bestemming. Toen ik in 2015 startte met Samensturing kon ik me nog niet voorstellen dat het mijn core business zou worden. Maar het interessante is: zodra je focust op je werkelijke bestemming gaat het groeien. Binnen een jaar deed ik alleen nog maar Samensturing.  

Het uitkomstgerichte systeem zorgt er ook voor dat we bestaande patronen niet los durven laten. Zo heb ik veel ondernemers begeleid die een parttime baan wilden aanhouden tot ze zeker wisten dat ze hun volledig inkomen konden verdienen met hun onderneming. En die (dus) nooit zover kwamen omdat ze geen echte keuzes maakten. Ik werkte met trainers en interim-managers die voor een grote hoeveelheid bureaus werkten, maar nooit echte keuzes maakten omdat de continuïteit van inkomen voor hen het belangrijkste was. En ik kan je 1 ding zeggen inmiddels: als je in je eigen ondernemerschap niet gaat voor duurzaamheid zul je ook geen duurzame resultaten bij je klanten boeken.

 

Het procesgerichte systeem: gaan voor duurzaamheid

Het procesgerichte systeem is veel meer gericht op bestemming: die dingen doen die passen bij je drijfveren en talenten, in het vertrouwen dat je daarmee het verschil kunt maken èn succesvol kunt zijn. Hier ligt de focus niet op snel, maar op de juiste dingen doen. Niet alle ballen op de uitkomst, maar vertrouwend op het proces.

Dit type ondernemer neemt dus de tijd om te ontdekken waar hij of zij werkelijk goed in is. Hij of zij laat zich eerder bijstaan door een personal (business) coach die helpt om de werkelijke missie te ontdekken en blokkades uit de weg te ruimen. En ja, dat duurt vaak iets langer en je ziet niet gelijk resultaat. Ze investeren in relaties en in persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn niet bang om geld uit te geven aan de juiste dingen, omdat ze weten dat dit altijd zal renderen. Ze wedden niet op meerdere paden, maar blijven zoeken naar de plek waar het allemaal samenkomt, hun ‘sweet spot’. 

Wat ik zie gebeuren bij deze ondernemers, die ervoor kiezen de ‘long road’ te gaan is dat zij niet alleen succesvol worden en blijven. Maar dat ook hun levenskwaliteit wordt vergroot, zij een betere werk/privé balans hebben, en dat dit hen ook in staat stelt om, ook bij sterke groei of juist bij stormen, rustig te blijven en de juiste keuzes te maken. Ze hebben een stevig anker.

En wat ook belangrijk is: ze onderzoeken eerlijk of ze echt gemaakt zijn voor het ondernemerschap. Het type ondernemerschap dat werkt vanuit een eigen propositie. En weet je, als dat niet is waar jij voor bent gemaakt, dan is dat oké. Er is niets mis met freelancen en interimmen als dat is wat bij jou past. Ga slechts bij jezelf na: doe ik dit omdat ik snel resultaat wil of omdat ik bang ben voor verlies van resultaat/inkomen? Is dit waar ik werkelijk op mijn plek ben? Uiteindelijk is dat namelijk de plek waar je zult gaan floreren. Duurzaam, niet maar even.

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Plaats het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

NIEUW! De opleiding tot transformationeel specialist Samensturing. Ontdek hoe je transformatieprocessen begeleidt op het niveau van (collectieve) identiteit en verbindingen en vergroot je impact en persoonlijk leiderschap! Inclusief retraite! Meer info en aanmelden