Wist je dat de collectieve identiteit het bestaansrecht is van je organisatie? En dat heel veel problemen zijn terug te herleiden naar het feit dat het collectief doel niet meer leidend is voor ons handelen? Vaak gebeurt dit omdat we zijn verleid of geforceerd om vanuit continuïteit te gaan denken. We schieten dan in een overlevingsmodus, en dat geeft uiteraard geen leven en dus geen bevlogenheid in organisaties.

Goed nieuws voor de mensen die niet kunnen kiezen tussen strategisch of transformationeel specialist! We starten een extra opleidingsgroep voor de geïntegreerde opleiding tot allround specialist op 31 mei aanstaande! Wees er snel bij! Meer info en aanmelden.


Bijvoorbeeld:
- een reorganisatie of fusieproces waarin geen of weinig aandacht is besteed aan het opnieuw verbinden van mensen aan het collectief doel, kan nog jaren van invloed zijn op alle basale processen in de organisatie
- medewerkers die de organisatie verlaten, omdat ze ervaren dat de dingen die ze op hun bord krijgen niet meer in lijn zijn met de reden maken waarvoor ze in beginsel bij je kwamen werken
- teams of medewerkers die als eilandjes functioneren. Aan autonomie geen gebrek, maar de verbinding is ver te zoeken
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

𝑾𝒂𝒕 𝒛𝒐𝒖 𝒆𝒓 𝒈𝒆𝒃𝒆𝒖𝒓𝒆𝒏 𝒂𝒍𝒔 𝒋𝒆 𝒕𝒆𝒓𝒖𝒈 𝒈𝒂𝒂𝒕 𝒏𝒂𝒂𝒓 𝒅𝒆 𝒆𝒔𝒔𝒆𝒏𝒕𝒊𝒆 𝒗𝒂𝒏 𝒋𝒆 𝒃𝒆𝒔𝒕𝒂𝒂𝒏 𝒂𝒍𝒔 𝒐𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒔𝒂𝒕𝒊𝒆, 𝒋𝒆 𝒄𝒐𝒍𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒆𝒗𝒆 𝒊𝒅𝒆𝒏𝒕𝒊𝒕𝒆𝒊𝒕?
Als je je veranderproces begint met het vormgeven van je collectieve identiteit in wat wij 𝒆𝒆𝒏 𝒛𝒊𝒏𝒈𝒆𝒗𝒊𝒏𝒈𝒔𝒌𝒂𝒅𝒆𝒓 noemen, geef je woorden aan wat je echt belangrijk vindt en deelt. Door samen betekenis te geven en de vormgeving in lijn te brengen met het zingevingskader herstel je de collectieve identiteit en verbindingen. En ja, dat betekent ook afscheid nemen van processen en structuren die daaraan niet dienstbaar zijn.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een zingevingskader? Herken je de geschetste problemen? Wil je als organisatie weer een sterke identiteit en goede verbindingen? Neem gerust contact met ons op!

Bekijk ook de video die ik opnam over dit thema. 

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Plaats het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerThought Leader

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Goed nieuws voor de mensen die niet kunnen kiezen tussen strategisch of transformationeel specialist! We starten een extra opleidingsgroep voor de geïntegreerde opleiding tot allround specialist op 31 mei aanstaande! Wees er snel bij! Meer info en aanmelden.