Niet elke verandering is een goede verandering‘Verandering is de enige constante’ is een uitspraak die we tegenwoordig vaak horen. Tegenwoordig frons ik steeds vaker mijn wenkbrauwen als ik dit in organisaties hoor.

Weet je waarom? Omdat ik heb ontdekt dat deze uitspraak soms vooral uit de kast wordt gehaald om te verbloemen dat er weer een verandering niet echt gelukt is, en we weer met iets nieuws gaan beginnen. Of dat we de echt grote problemen in onze organisatie maar niet opgelost krijgen.

Ik hoor het in organisaties die verzuimen om de dieperliggende patronen die de symptomen veroorzaken, zoals een hoog verzuim of verloop, of chronische problemen in de (team)samenwerking, aan te pakken bij de kern. En dat is op het niveau van collectieve identiteit en verbindingen.

Het is wel degelijk mogelijk om te midden van een snel veranderende wereld een heldere koers te varen, èn het voorkomt heel veel problemen.

Hoe weet je of een verandering bijdraagt? Via onze nieuwsbrief deel ik regelmatig waardevolle principes over deze en andere samensturingsthema's. Of neem contact met ons op als in jouw organisatie verandering de enige constante is en mensen hun houvast verloren.


Interessant blog? Like it op Facebook, Plaats het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerThought Leader

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Goed nieuws voor de mensen die niet kunnen kiezen tussen strategisch of transformationeel specialist! We starten een extra opleidingsgroep voor de geïntegreerde opleiding tot allround specialist op 31 mei aanstaande! Wees er snel bij! Meer info en aanmelden.