Waarom pakken ze die vrijheid niet gewoon?

Veel leidinggevenden denken nog steeds dat mensen vanzelf blij worden als je hen ruimte geeft om zelf hun idee of project te gaan vormgeven. En de eerste vraag die ze vervolgens krijgen is een vraag om kaders: hoeveel uren heb ik ervoor? Wat is het budget? Waar moet het aan voldoen?

Als we als leiders blijven hangen in zelfsturingsdenken, vinden we dat een irritante vraag. Waarom pakken ze die vrijheid niet gewoon? vragen leiders me dan. Nou, omdat je eigenlijk begint bij fase 3 in plaats van fase 1. De voorwaarden voor eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid zijn nog niet gerealiseerd.
Een proces van groeien naar meer autonomie is een groeimodel, net zoals de opvoeding.. Te vroeg teveel ruimte geven is een slecht plan. Alles in eigen hand houden trouwens ook.

Als je wil dat een medewerker zelfstandig een project of idee gaat vormgeven, geef dan heldere kaders èn besteed tijd aan instructie: hoe werkt zo'n proces? Waar moet je aan denken als je het zelf vormgeeft? Waar moet het aan voldoen?
Dan pas kun je verantwoordelijkheid gaan delen en weten jullie beiden ook waar je ja tegen zegt en welke ruimte je geeft/krijgt. Zorg dat taken en verantwoordelijkheden helder zijn. En blijf beschikbaar als adviseur/coach. Deze medewerker doet het voor het eerst en heeft jouw steun en advies nodig.

Het groeimodel van Samensturing helpt je om medewerkers individueel en collectief stap voor stap toe te rusten naar taak- en teamvolwassenheid. En ja toerusting is een hoofdtaak voor het leiderschap! Dus minder zelf uitvoeren, vergaderen en brandjes blussen meer investeren in je mensen!

Wil je het fasenmodel leren toepassen, neem dan gerust contact met ons op.


Interessant blog? Like it op Facebook, Plaats het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerInfluencer

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Gelijk goed van start met Samensturing? Bestel dan het introductiepakket! Met het boek, het Samensturing Veranderspel en twee modules met online lessen bij de toepassing van het spel en de start van Samensturing in jouw organisatie. Nu voor maar 297 euro! En bestel je voor 1 april, dan komen we het gratis bezorgen en verzorgen een demo van 1 uur. Kijk voor meer informatie snel op onze actiepagina!