Vanochtend werd ik geraakt door het beeld van deze boom. Het herinnerde me aan een moment dat ik ook mijn plannen in het water zag vallen, zoals deze takken. Inmiddels weet ik dat er altijd iets beters voor in de plaats komt als dat gebeurt. Tenminste, als je je richt op de wortels en de stam, ofwel je waarden en diepste overtuigingen, op wie je werkelijk bent en wat er echt toe doet, en je niet vasthoudt aan de takken. Anders ga je met ze ten onder.

In coronatijd zag je het ook gebeuren. Ontreddering bij zoveel mensen (en organisaties!), omdat ze hun leven hadden gebouwd op takken, op hun eigen plannen en structuren, op wat aan de buitenkant zichtbaar is en ineens werd weggeroofd. Omdat ze hun vertrouwen stelden op structuren en systemen die ineens helemaal niet zo betrouwbaar bleken.

Stop met het voortdurend wachten op toestemming of de juiste omstandigheden en start vandaag met Samensturing, gewoon op de plek waar jij bent! Dit webinar op 17 april geeft je het zetje dat je nodig hebt en helpt je de eerste stap te zetten. Meld je hier aan.

 

𝑺𝒕𝒆𝒓𝒌𝒆𝒓 𝒅𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒔𝒕𝒐𝒓𝒎

Maar sommige mensen werden juist sterker. Voor hen was het een tijd waarin ze zich opnieuw oriënteerden op wie ze zijn, hoe ze bedoeld zijn, wat er werkelijk toe doet. Waarin ze misschien wel voor het eerst echt tot de essentie van hun bestaan kwamen. Deze mensen vonden zichzelf opnieuw uit en kwamen opnieuw tot bloei. Er ontstonden nieuwe organisaties, nieuwe bewegingen, nieuwe ondernemingen.

Als de storm opsteekt, zijn het de dode takken die als eerst afbreken. Takken die niet voldoende geënt waren op de boom, en waar het leven niet volledig doorheen kon stromen.
Als de storm opsteekt, wees dan niet bang om wat takken te verliezen. Om dingen los te laten, anders te moeten doen, nieuwe gewoonten aan te leren. Het zijn maar takken. De wortels en de stam zijn er nog, en van daaruit zal altijd iets nieuws ontstaan, dat beter en mooier is dan ervoor. Tenminste als je voedingsbodem goed is.

Wat is jouw voedingsbodem, wat is jouw Bron?
De mijne kennen jullie :-)

Ik ga in het voorjaar nog eens kijken bij deze boom om te zien wat er op deze plek mag gaan ontluiken..


Interessant blog? Like it op Facebook, Plaats het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door:
Expert BloggerThought Leader

Rianca is eigenaar van de Samensturingsacademie en auteur van het boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, en Samensturing in de kerk. Zij is de ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie). Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. 

Stop met het voortdurend wachten op toestemming of de juiste omstandigheden en start vandaag met Samensturing, gewoon op de plek waar jij bent! Dit webinar op 17 april geeft je het zetje dat je nodig hebt en helpt je de eerste stap te zetten. Meld je hier aan.