Ons werk is stuk, schreven Martijn Aslander c.s. in 2021. En dat is het al een tijdje, als je het periodieke onderzoek van Gallup mag geloven. Van alle werkenden in Nederland en België is maar 12% écht betrokken bij hun werk. 74% is niet betrokken bij hun organisatie en 15% is zelfs afgehaakt, wrokkig en ongelukkig.

De coronapandemie, het verplichte thuiswerken, en steeds meer hybride werken, hebben veel duidelijk gemaakt over werken. Allereerst dat we flexibeler en veerkrachtiger zijn dat we van tevoren misschien hadden gedacht. Maar ook dat verandering vermoeiend is en dat oude patronen maar moeilijk verdwijnen.

Om deze uitdagingen de baas te kunnen, kiezen managers niet altijd voor de juiste oplossingen. Denk aan het bevel om terug te komen naar kantoor. Of surveillancesoftware voor thuiswerkende collega's. Sowieso is er een (te) hoge verwachting van technologie, terwijl tools niet zorgen voor wezenlijk andere manieren van werken.

Wat helpt dan wel?

Stop met het voortdurend wachten op toestemming of de juiste omstandigheden en start vandaag met Samensturing, gewoon op de plek waar jij bent! Dit webinar op 17 april geeft je het zetje dat je nodig hebt en helpt je de eerste stap te zetten. Meld je hier aan.

Een manier van denken en werken waarbij de mens voorop gaat en het vertrouwen krijgt om zijn of haar vak uit te oefenen. En waarbij leiders eventuele barrières voor werken en samenwerken uit de weg ruimen. Inclusief, soms, zichzelf. Minder directief leiderschap en (veel) meer supportief leiderschap, dus.

Ook vereist dit heldere kaders: afspraken die iedere professional met zichzelf maakt (een soort persoonlijke gebruiksaanwijzing), afspraken die elk team, elke projectgroep en elke afdeling moet maken (in de vorm van een teamovereenkomst), en afspraken die je organisatiebreed vastlegt (als een soort personeelshandboek). Zodat mensen ongeacht hun fysieke werkplek en manieren van digitaal (samen)werken, weten waar ze aan toe zijn.

Dit vraagt (digitale) middelen die mensen écht helpen om hun werk te doen, en om beter (digitaal) samen te kunnen werken. Daar biedt scherp zicht op de (objectieve, hardere) ervaring en (subjectieve, zachtere) beleving van medewerkers met digitale middelen houvast bij, zowel op het macro- of dienstverbandniveau, het meso- of functieniveau, als het micro- of taakniveau.

Zo kun je als leidinggevende, communicatie-, HR- en ICT-professionals digitaal (samen)werken stapsgewijs verbeteren. Hoe? Daar gaat mijn webinar over. Aan de hand van inzichten uit (internationale) onderzoeken, praktische modellen en hulpmiddelen, en voorbeelden uit de praktijk, bied ik je handvatten om hybride en digitaal samenwerken beter te maken.

Wil jij weten hoe je die eerste stappen maakt naar die betere werkomgeving? Volg dan mijn webinar op 10 februari aanstaande in de Samensturing Life community! Je kunt je hier aanmelden. 

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Plaats het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Christiaan Lustig
Geschreven door: Christiaan Lustig
Blogger

Stop met het voortdurend wachten op toestemming of de juiste omstandigheden en start vandaag met Samensturing, gewoon op de plek waar jij bent! Dit webinar op 17 april geeft je het zetje dat je nodig hebt en helpt je de eerste stap te zetten. Meld je hier aan.